Ulike referanser, videoer og tips til mer lesing om kommunikasjon

I etterkant av kurset mitt «Kommunikasjon og adferdsstiler», har jeg fått mange spørsmål om referanser og mer lesestoff. En mulighet er å spørre meg om teori jeg har laget selv, og det finnes flere filmer av mine kurs på internett og jeg har også noen privat som ikke er lagt ut. Et eksempel er når jobbet med salg for Gründerbedrifter gjennom Forskningsparken. Se flere videoer her: http://www.oslotech.no/build2grow/liste-over-presentasjoner/?p=%20%20%20%2059729. Kommunikasjon og adferdsstiler er et tema som kan deles videre inn i temaer som salg, selvutvikling, utvikling av team, konflikthåndtering, vanskelige samtaler og lederutvikling (for å velge noen emner), så disse forslagene til mer teori er mer generelle.

Her er hva Wikipedia skriver om DiSC. Du kan finne mange relaterte emner her samt litt historikk. http://en.wikipedia.org/wiki/DISC_assessment.

Carl Gustav Jung betyr mye for personlighetsprofiler. Her er det noe i Wikipedia http://no.wikipedia.org/wiki/Carl_Jung.

MBTI er regnet som et meget solid verktøy for adferdsmodeller: http://www.myersbriggs.org/.

http://www.knowyourtype.com/mbti.html og http://www.personalitypathways.com/type_inventory.html er nettsteder for å ta test online. Det koster litt å ta testene, men det er mye gratis informasjon her.

Om du vil sertifiseres i ulike adferdsmodeller fra mine kurs kan disse tre kontaktes:

 1. Master Easi ved Odd Granerud. http://no.master-hr.com/main.
 2. DiSC. http://www.volo.no/bli-intstruktor/disc-sertifisering/. Den internasjonale siden er http://www.discprofile.com/.
 3. DiSCus. http://www.disc.no/.

Om du lurer på hvilken profil du har og evt ønsker en tilbakemelding på den, så kan du kontakte meg. Det er også mulig å ta tester på nettet. Her er en liten gratis selvtest: http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes2.asp. Du kan ta din egen test og finne mye teori om dine resultater i etterkant. Testen er på engelsk, men har få vanskelige ord. Anbefales for de som vil utdype sin egen test fra kurset eller som ikke har tatt testen. Husk at dette også kun er tendenser.

Denne siden har også test, men det koster litt å ta den:

http://www.verdibasert-ledelse.com/personlighetstest.html.  Her er det også mye interessant teori om DiSC, bruksområder og eksempler. 

Her er en fin referanse til atferdsendringer under stress. Modellen kalles Hogan Assesment System, og bruker MBTI som utgangspunkt. http://www.hoganassessment.com/.

Jeg får også flere spørsmål om hersketeknikker og manipulering. Mange bruker Berit Ås som referanse, og da finner du her et sted for mer informasjon: http://ndla.no/nb/node/108281. Boken «Hersketeknikk, en slags håndbok» (Hilde Sandvik ; Jon Risdal ; Per Dybvig (Illustratør)) er også mye brukt. Her er et flott startpunkt for mye omkring emnet: http://ledelsesspire.blogspot.no/2013/05/fem-hersketeknikker.html, mens jeg personlig har fått mye god informasjon fra Stig Atle Grimsrud, fra www.dinevibber.no . Begynn gjerne her: http://www.dinevibber.no/2009/01/manipulerende-mennesker-del-1-kjennetegn/.

 

Mer inspirasjon? Her henter jeg mye fra selv:

 • http://mitworld.mit.edu/.  Dette er siden til MIT som legger ut video fra alle store forelesninger de har i mange ulike emner, over 12000 kvalifiserte forelesninger sist gang jeg var inne, og jeg har sett mange herfra. Anbefales!

 • Denne siden fra NASA inneholder også mye interessant om læring og utvikling http://www.nasa.gov/offices/education/about/nettbutikk.html. Herfra har jeg hentet ideen til Innledningsstrukturen jeg bruker på mine kurs i presentasjonsteknikk.

 • Her kan du gjøre mange søk på de temaene du er interessert i: http://www.ted.com/.

 • På youtube.com kan du se disse klippene:

  • Dette er en morsom person som jobber med kroppsspråk og media. Veldig god video med Mark Bowden. Jeg bruker flere av hans teknikker når jeg trener med politikere og andre som er ofte i media: http://www.youtube.com/v/vtVgN7n3ass.

  • Her kan du se presentasjonsteknikk fra Craig Valentine. Han har blant annet vunnet «World Champion» i presentasjonsteknikk: http://www.youtube.com/watch?v=gAfThre5lv4.

  • Dette er en typisk amerikansk guru på kommunikasjon og selvutvikling. Bruk linken til å søke videre på google: http://www.jsriggio.com/.  Kursene hans er litt omstridt, men personen er meget interessant og inspirerende. Han holder ofte kurs i Skandinavia.

  • Føler du deg sliten og at verden ikke er rettferdig? Da kan du få litt perspektiv av å høre på Dr. Randy Pausch snakke om «Den siste forelesning» som han ga sine kull av studenter. Her fra Opera: http://www.youtube.com/watch?v=Wn9L4CxAaQY.

    

Her er noen bøker jeg likte godt:

 • Medarbeiderkoden - Rune Senumseth. I mars 2015 kom boken Medarbeiderkoden ut på Fagbokforlaget. Boken setter søkelyset på disse temaene og inneholder en rekke refleksjoner og praktiske verktøy.
  Medarbeiderkoden handler om å lykkes på tre nivåer: Plattformen, Vekstsonen og Den gode dialogen.

 • Beslutningsboken av Mikael Krogerus og Roman Tschäppeler bruker jeg ofte for å hente idéer til ulike workshoper.

 • Tidsinnstilt! Boken PES!, om tid og tidsstyring, samarbeid og kunnskapsdeling av Jan-Sverre Syvertsen er morsom om lettlest. Du kan lese den gratis her, frem til oppfølgeren deres kommer: http://tidsinnstilt.no/2010/11/15/les-pes-gratis/

 • Registrer deg som gjest og les disse norske artiklene:

  http://www.e-management.no/Default.aspx?tabindex=5&tabid=682.

  http://www.manager-tools.com/disc-model-summary.

  Om noen som leser dette har andre steder de har funnet inspirasjon og god teori, så setter jeg pris på om det kan sendes meg. Disse linkene er kun ment som starthjelp til ulike former for kommunikasjon og adferdsstiler. Lykke til med lesingen!

Kommentarer

02.11.2014 10:36

Per Magnud

Mye dårlig kundebehandling
http://mignor.wordpress.com/2014/10/31/kundebehandling/
Her skriver sjefen i firmaet "Stakkars deg, du kan ikke ha det godt"